skip to Main Content
06-51 35 14 94 info@demediabaron.nl

Foto blurren met Paint

Dat hoeft namelijk helemaal niet met ingewikkelde tools of aparte software, nee.. gewoon met old school Paint!
Omdat ik een aantal social media accounts van bedrijven onderhoud heb ik te maken met privacy van mensen; niet iedereen stelt het namelijk prijs op dat zijn of haar gezicht op social media (en dus internet) komt. En dan zul je net zien dat je een fantastisch mooie foto hebt die je wil gaan gebruiken voor een bericht of post, maar dat de betreffende persoon niet herkenbaar in beeld wil. Dat mag natuurlijk en daar is, kwam ik onlangs achter, een heel eenvoudige oplossing voor: de foto blurren met Paint, het standaard tekenprogramma dat op elke PC of laptop met Windows staat geïnstalleerd.


Snelle navigatie door dit artikel


Wat is blurren?

Blurren is niets anders dan een digitaal bestand, of delen daarvan, wazig of onzichtbaar maken met behulp van een computer (-programma). Met de op 25 mei 2018 ingevoerde AVG wet is het zonder toestemming delen van foto’s met daarop herkenbare personen een heet hangijzer en is een techniek als blurren een steeds vaker voorkomende oplossing. Mits goed uitgevoerd, is een geblurde foto onherkenbaar.

Hoe blur ik een foto met Paint?

Dat bleek (gelukkig) nogal eenvoudig te zijn en gewoon met het standaard Windows programma Paint te kunnen. Tuurlijk: verwacht geen hoogstaande bewerkmogelijkheden van de foto, want daar heb je echt wel een tool voor nodig die gericht is op het professioneel blurren van foto’s, maar voor ‘huis, tuin en keuken’ gebruik is Paint een prima tool. Hoe ga je te werk:

 Open de betreffend foto in Paint. Let er wel even op dat foto’s en afbeeldingen in Windows vaak standaard worden geopend met Windows Photo Viewer. Om de foto met Paint te openen klik je met de rechter muisknop op het bestand en kies je voor ‘Openen met’ -> ‘Paint’.

Foto blurren met Paint – Foto openen in Paint

Selecteer nu met het ‘Selecteer gereedschap’ het deel in de afbeelding dat je wil gaan blurren.

Selecteer bijvoorbeeld een gezicht, een tekst op een monitor of beeldscherm dat privacy gevoelige inhoud bevat of, zoals in dit voorbeeld, een stukje willekeurige tekst. Houd nu de ‘Ctrl’ toets van je toetsenbord ingedrukt en druk gelijktijdig op de ‘-‘ (minteken) toets van je numerieke toetsenbord (de gewone ‘-‘ werkt niet). Doe dit bijvoorbeeld 2 keer, totdat je tevreden bent over het resultaat. Daarna druk je op nogmaals op de ‘Ctrl’ toets, maar nu in combinatie met de ‘+’ (plusteken) van je numerieke toetsenbord totdat de selectie weer de oorspronkelijke afmeting heeft. Et voila! Een geblurde foto:

Ter verduidelijking heb ik bovenstaande stappen ook in een YouTube filmpje samengevat:

Een foto onherkenbaar maken met Paint – De video

Ik heb geen numeriek toetsenbord! En nu?

Werk je bijvoorbeeld op een laptop zonder een numeriek gedeelte, maar wil je dolgraag aan de slag met deze tip? Dan heb ik goed nieuws voor je ;). Je kan namelijk ook afbeeldingen blurren in Paint met een kleine omweg:

  1. Selecteer wederom het deel van de foto dat je onherkenbaar wilt maken met de selectietool zoals hierboven in stap 2 is beschreven.
  2. Ga nu naar de optie ‘Formaat wijzigen’. Selecteer ‘Pixels’ (onthoud of schrijf de originele pixelwaarde even op, zodat je in stap 4 dezelfde grootte weer in kan geven) en zorg ervoor dat de optie ‘Hoogte-breedteverhouding behouden’ aangevinkt is (anders krijgt je afbeelding een onnatuurlijke en vreemde verhouding). Verklein nu het aantal pixels aanzienlijk. Speel hier een beetje mee om het gewenste resultaat te bereiken.

Zet nu het aantal pixels weer terug naar de oorspronkelijke waarde. Soms moet je nog een heel klein beetje je selectie verslepen om geen witte randjes in je foto te krijgen, maar dan heb je op een simpele manier een foto waarop de persoon onherkenbaar is geworden.

Foto blurren op een Mac

Paint is een programma dat standaard met Windows wordt meegeleverd. Beschik je over een Mac, dan zijn er andere opties om foto’s onherkenbaar te maken.

Standaard beschikt Mac OSX niet over een programma als Paint, dus om vergelijkbaar een foto te blurren zal je een (gratis) extern programma moeten installeren. Denk daarbij aan Paintbrush of Skitch.

Wel kan je met het standaard programma ‘Voorvertoning’ (‘Preview’ in de Engelse versie) een selectie maken met de selectie tool en deze vervolgens te verwijderen of een andere kleur te geven. Niet helemaal zo mooi als de Paint oplossing, maar wel effectief!

Heb jij andere oplossingen om een foto onherkenbaar te maken? Laat het weten in de comment onder dit bericht!

Ontvang meer gratis tips!

Meld je aan en ontvang nieuwe en waardevolle tips.

Ik ga er mee akkoord dat mijn gegevens worden opgenomen in MailChimp ( meer informatie )

Ik ga natuurlijk vertrouwelijk om met je gegevens, dus jouw gegevens zijn veilig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top