skip to Main Content
06-51 35 14 94 info@demediabaron.nl
Website Beheer En Onderhoud: Zelf Doen Of Uitbesteden?

Website beheer en onderhoud: zelf doen of uitbesteden?

Ik hoor met enige regelmaat van ondernemers dat hun website geen onderhoud nodig heeft: ‘Ik verander de inhoud toch nooit en de website werkt nog prima’ zeggen ze dan. Jammer, maar dat is toch echt niet de werkelijkheid! Zelfs al is je website geen webwinkel waar periodiek nieuwe artikelen op geplaatst moeten worden, dan nog is regelmatig website onderhoud héél belangrijk. Tenslotte wil je graag dat je website naar behoren werkt én het liefst zo veel mogelijk bezoekers trekt. En als die bezoekers eenmaal op je website zijn, dat moeten ze ook goed geïnformeerd worden of nog beter: worden getriggerd door de inhoud van de website. Daar heb je tenslotte de website voor.

Snelle navigatie door dit artikel

Website onderhoud uitbesteden of zelf doen

Zelfs een WordPress website heeft regelmatig onderhoud nodig. Veel aandachtspunten kan je, als je zou willen, misschien wel zelf doen, andere kritieke punten kun je echt beter uitbesteden. Of misschien wil je wel het hele website beheer uitbesteden, zodat je er zelf weinig omkijken naar hebt en je bezig kunt houden met zaken die voor jou belangrijk zijn. Een website expert weet precies waar hij op moet letten om de website goed te onderhouden zodat hij optimaal presteert. Een WordPress website is natuurlijk wel door jou zelf bij te houden, maar je moet wel weten waar je op moet letten. Soms zijn er aanpassingen nodig aan de website die je beter niet zelf kunt doen als je geen verstand van zaken hebt. Als je tenminste niet het risico wilt lopen dat er van alles misgaat. Ik geef je een aantal voorbeelden van punten waar regelmatig naar gekeken moet worden:

Zorg voor een up-to-date website

Het is belangrijk dat je altijd de allerlaatste versie van WordPress hebt. Tijdens het WordPress onderhoud wordt hier altijd gelijk naar gekeken. Ook je plugins moeten up-to-date zijn. Doe je dit niet, dan is de kans dat je website wordt gehackt een stuk groter in verband met mogelijk veiligheidslekken. WordPress zorgt zelf namelijk automatisch voor de nieuwste veiligheidsaanpassingen voor het content management systeem (CMS), maar die moeten dan wel gedownload en geïnstalleerd worden. Doe je dat niet, dan hebben de veiligheidsbuffers hun beste tijd gehad en neemt het risico toe dat de site crasht of wordt gehackt. En dat wil je echt niet! Up-to-date blijven is dus heel belangrijk, dus ook een regelmatig website onderhoud. 

Tijd om de Yoast SEO plugin te updaten!

Een back-up maken van je website

Voordat de website wordt geüpdatet, is het verstandig om een back-up van de laatste versie te maken (mocht er iets misgaan met het updateproces, dan kan je altijd terug naar de laatst werkende versie). Hier bestaat speciale back-up software voor. Als je dat niet hebt dan moet je de website handmatig kopiëren naar je computer. Als je ervoor kiest om het Wordpress website onderhoud uit te besteden, zullen zij altijd een back-up van je website voor je maken. Ook als je grote veranderingen aan je website gaat aanbrengen is het verstandig om eerst een back-up te maken. Je moet er niet aan denken dat je alle informatie van de website kwijt bent, dan zijn al de uren die je erin hebt gestopt om de website op te bouwen voor niets geweest.

Regelmatig je website checken

Het is sowieso verstandig om regelmatig je website te checken, zelfs als je een statische website hebt. Misschien moet je iets aan je contactinformatie toevoegen of zijn er nieuwe personeelsleden of andere producten die vermeld moeten worden op je website. Een website die verouderd is roept frustratie op bij de bezoeker. Je vindt het zelf ook niet prettig als je op een website komt waar informatie op staat die niet klopt of gedateerd is. Wees af en toe ook gewoon eens een bezoeker van je eigen website en kijk of alles nog naar behoren werkt en of de juiste informatie er nog steeds op staat.

Een veilig wachtwoord kiezen

Het kan ook geen kwaad om regelmatig een nieuw wachtwoord aan te maken, het liefst een van 12 tot 16 karakters lang. Van die wachtwoorden die je makkelijk kunt onthouden zijn geen optie, die zijn ook net zo eenvoudig te kraken. Check ook of andere mensen die aan de website werken een veilig wachtwoord gebruiken. Oude gebruikers waarvan het niet meer de bedoeling is dat zij nog aan de website werken kunnen verwijderd worden op de WordPress site in het hoofdmenu. Zo voorkom je misbruik van je website.

Staat je wachtwoord in dit lijstje? Tijd voor actie! Bron: AD.nl

WordPress plugins en thema’s

Plugins die je niet gebruikt kunnen de website vertragen, het is dus altijd verstandig om ze te verwijderen. Daarbij kunnen oude plugins de website onveilig maken. Zelfs oude thema’s brengen extra risico’s met zich mee. Eén thema als back-up is voldoende, de rest kan gewoon de prullenbak in.

Je website beveiligen

Zoals eerder aangegeven kan je sommige punten van het onderhoud zelf uitvoeren, maar er zijn ook punten die je beter door een expert kunt laten doen. Bijvoorbeeld de website beveiligen met een SSL-certificaat (https in plaats van http) of een plugin. Niet alle hostingbedrijven zijn nu eenmaal even veilig. Een goede en veilige host is sowieso belangrijk. Wil je de website beveiligen dan is het verstandig om een beveiligingsplugin te gebruiken. Deze moeten goed worden ingesteld want je wilt natuurlijk niet dat bezoekers worden geweerd of dat je gewoon zelf je eigen website niet meer inkomt.

Hoewel Google websites zonder beveiligde SSL-verbinding ‘straft’, zijn er nog veel websites die geen SSL-certificaat hebben.

Hoe snel laadt jouw website?

Ook dit is een dingetje waar je beter even door de expert naar kunt laten kijken. Het is wel een heel belangrijk punt. Als het namelijk langer dan 10 seconden duurt voordat je website is geladen, dan kunnen we bijna met zekerheid stellen dat je veel bezoekers misloopt. Niemand wil de tijd hebben om een kop koffie te zetten terwijl ze informatie op een website willen opzoeken. Dat klanten hierdoor afhaken, dat is precies wat je niet wilt. Laat daarom altijd de afbeeldingen optimaliseren en gebruik een caching plugin. Je bestanden kun je beter comprimeren en beter gebruik je ook een CDN.

De database optimaliseren

Als je website al wat ouder is, is waarschijnlijk het aantal bestanden ook meegegroeid. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld oude spam, bestanden van plugins of thema’s die niet meer worden gebruikt, pagina’s die uitgeschakeld zijn of reacties van bezoekers. Het is verstandig om de bestanden regelmatig op te schonen. Vergeet natuurlijk niet om eerst een back-up te maken! Anders ben je straks niet alleen die oude bestanden kwijt maar heb je helemaal niets meer.

Een zoekmachine vriendelijke website

Soms is het gewoon lastig voor de bezoekers om jouw website te vinden, omdat je website niet zoekmachinevriendelijk is. Een expert weet precies hoe hij je website zoekmachinevriendelijker gemaakt kan worden. Laat je hierover eens vrijblijvend adviseren door De Media Baron. SEO is belangrijk voor een website en de website kan eventueel doorgelicht worden of hij goed scoort op het gebied van SEO. Misschien kun je ook een tracking code op de website laten installeren om te kijken wat de resultaten van Google Analytics zijn. Dan krijg je een goed beeld van wie jouw website bezoekt, hoe vaak, welke pagina’s en nog veel meer informatie. Dat kun je mooi gebruiken om beter op je doelgroep in te spelen.

Een effectieve website

Het mag wel duidelijk zijn dat een website eigenlijk voortdurend in beweging moet zijn. Alleen wat informatie invoeren en daarna niet meer naar de website omkijken is eigenlijk zonde van het werk. Net zoals alles in de digitale wereld zijn ook hier de veranderingen snel en het is belangrijk om up-to-date te blijven met deze veranderingen en aanpassingen. Met het website beheer uitbesteden weet je zeker dat de expert op dit gebied op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen, zodat jouw website altijd in een optimale staat kan zijn. Tenslotte moet de website wel effectief zijn anders is het zonde van alle energie die je erin steekt.

Jouw website beheer uitbesteden? Informeer naar de mogelijkheden

Wil je meer informatie over het onderhouden van jouw website door een expert? Neem dan eens vrijblijvend contact met mij op voor het bespreken van de mogelijkheden. Zowel op het gebied van websitebeheer en website onderhoud, de vindbaarheid van je website in een zoekmachine zoals Google of het uitbesteden van je social media beheer heeft De Media Baron een ruime ervaring en expertise.

Ontvang meer gratis tips!

Meld je aan en ontvang nieuwe en waardevolle tips.

Ik ga er mee akkoord dat mijn gegevens worden opgenomen in MailChimp ( meer informatie )

Ik ga natuurlijk vertrouwelijk om met je gegevens, dus jouw gegevens zijn veilig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top