skip to Main Content
06-51 35 14 94 info@demediabaron.nl
Waarom Het Belangrijk Is Om Je Website Goed Te Onderhouden

Waarom het belangrijk is om je website goed te onderhouden

Bij het ontwerpen van een nieuwe website, of je dit nu zelf doet of laat uitbesteden, weet je precies hoe het er allemaal uit moet zien. Je hebt nagedacht over het doel van de website, welke informatie er op terug moet komen, de functionaliteiten die gewenst zijn en het allerbelangrijkste; hoe de website er uiteindelijk uitziet. Het kan zijn dat je hiervoor een webdesigner en/of een branddesigner hebt ingeschakeld, want via jouw website krijgt een potentiële klant een allereerste indruk van jouw bedrijf. Het is dus super belangrijk dat alles er tip top uitziet.

Veel ondernemers denken dat wanneer de website eenmaal gelanceerd is dat het werk gedaan is, maar helaas is dit niet het geval. Als het doel van jouw website is dat klanten je online kunnen vinden, dan is websitebeheer een aspect waar je goed over na moet denken. Een website heeft onderhoud nodig, net als een huis dat eens in de zoveel tijd opgeknapt moet worden. Onderhoud van een website bestaat uit het regelmatig updaten en back-ups maken, maar ook uit het veilig houden van je website. Waarom is dit zo belangrijk? In dit artikel leg ik het aan je uit.

Snelle navigatie door dit artikel

 • Wat is websitebeheer?
 • De voor- en achterkant van je website
 • Wat valt er allemaal onder website beheer?
 • Wat is websitebeheer?

  Als ondernemer ben je natuurlijk voor de volle honderd procent gefocust op jouw corebusiness en dat is logisch. De kans is groot dat je een website hebt laten ontwerpen, maar daarna heb je er nog maar weinig aan gedaan. Je vraagt je af hoe het kan dat je niet zoveel bezoekers naar je website krijgt en hoe het toch mogelijk is dat de online verkopen uitblijven. Denk jij nog steeds dat een website een online visitekaartje is? Dat is jammer, want anno 2020 is een website veel meer dan dat.

  Je zou je website moeten zien als je beste onbetaalde sales representative; iemand die 24 uur per dag bezoekers op de hoogte houdt van jouw bedrijf en de diensten en producten die je aanbiedt. Bezoekers die naar jouw website komen willen actuele informatie zien, geen verouderde nieuwsberichten. Ze willen weten met wie ze te maken hebben en hoe ze online met jou in contact kunnen komen.

  Om deze reden hebben websites regelmatig onderhoud nodig. Als je hier niet voor zorgt is je website vatbaar voor hack-, en virusaanvallen van buitenaf. Dit kan er zomaar voor zorgen dat je website ineens niet meer bereikbaar is. Als jouw website geen onderhoud krijgt verliest ze haar relevantie. Dit betekent dat jouw website minder vindbaar is in zoekmachines als Google. Resultaat? Bezoekers weten je niet meer te vinden.

  De meeste websites werken met een CMS, dit staat voor Content Management Systeem. CMS maakt het mogelijk om je website eenvoudig zelf te beheren. Je kunt gemakkelijk nieuwe berichten toevoegen, afbeeldingen wijzigen en nieuwe pagina’s aanmaken. Door het regelmatig plaatsen van nieuwe content op jouw website, zorg je ervoor dat het aantrekkelijk blijft voor potentiële klanten om jouw website te bezoeken, maar blijf je ook beter vindbaar in Google (helemaal als je SEO toepast). Website beheer omvat alleen meer dan alleen het updaten van content, de zogenaamde voorkant van jouw website. Ook de achterkant van je website is belangrijk.

  De voor- en achterkant van je website

  Als ik het heb over de voorkant van een website, dan bedoel ik daarmee de content die gedeeld wordt en voor een bezoeker zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van blogs of nieuwsberichten, nieuwe gerealiseerde projecten en reviews van klanten. Door regelmatig te zorgen voor nieuwe content blijft je website fris, up to date en interessant voor potentiële (of bestaande) klanten. Maar dat niet alleen! Nieuwe content zorgt er ook voor dat je beter gevonden wordt door zoekmachines. Zoekmachines houden van websites waar regelmatig iets nieuws op verschijnt.

  De achterkant van je website, ook wel backend genoemd, is het technische gedeelte. Dit deel van je website is erg belangrijk, maar krijgt in veel gevallen niet de aandacht die het verdient. Onder het technisch beheer van je website valt bijvoorbeeld het regelmatig updaten van het CMS en plugins, het verwijderen van plugins die niet meer worden gebruikt en het beveiligen van je site. Doe je dit niet? Dan maak je jouw website wel heel erg aantrekkelijk voor virussen en hackers.

  Wat valt er allemaal onder websitebeheer?

  De kans is groot dat jouw website gemaakt is in WordPress, het CMS waar ik over het algemeen mee werk. WordPress onderhoud omvat een aantal taken die ik hieronder beschrijf.

  Updaten website

  Als je wilt dat je website goed blijft draaien, is het belangrijk dat de nieuwste versies van zowel het CMS, het template als ook de plugins zijn geïnstalleerd. Jouw CMS geeft aan wanneer er een nieuwe update is; je bent hier na oplevering van de website zelf verantwoordelijk voor.

  LET OP: Wil je zelf jouw website updaten? Maak dan altijd eerst een backup! Het updaten van jouw website kan problemen opleveren en ervoor zorgen dat je website niet meer werkt.

  Wil je dit voorkomen? Laat het WordPress onderhoud dan over aan iemand die er verstand van heeft. Ik zorg ervoor dat jouw website altijd veilig en up to date is, zodat jij je kunt focussen op jouw corebusiness.

  Backup website

  Ook een maandelijkse backup van jouw website valt onder het WordPress onderhoud. Als er iets fout gaat, denk aan het crashen van jouw website door een corrupt bestand of een hack, dan is er altijd nog de backup. Je website is dan binnen no time weer online.

  Beveiliging website

  Ook de beveiliging van jouw website is erg belangrijk en dit valt ook onder website beheer. Ik zorg voor een veiliger website door een aantal plugins te installeren die jouw website beveiligen tegen bijvoorbeeld verdachte inlogpogingen. Dit wil echter niet zeggen dat jouw website hiermee ook gelijk honderd procent veilig is voor spam of aanvallen voor hackers. Je bent zelf ook verantwoordelijk voor het veilig houden van je hostingomgeving en je website.

  Google hulptools

  Wil je beter gevonden worden door potentiële klanten? Hier heeft Google een aantal tools voor ontwikkeld. Deze tools versnellen jouw vindbaarheid en zorgen ervoor dat je beter naar voren komt in de zoekresultaten. En vind je het fijn om je websitebezoekers te analyseren? Ook hier zijn speciale tools voor. Als je hier meer over wilt weten kun je contact met mij opnemen.

  Ontvang meer gratis tips!

  Meld je aan en ontvang nieuwe en waardevolle tips.

  Ik ga er mee akkoord dat mijn gegevens worden opgenomen in MailChimp ( meer informatie )

  Ik ga natuurlijk vertrouwelijk om met je gegevens, dus jouw gegevens zijn veilig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top